Legea anti-fake news, propusă de prim-ministrul Najib Razak, a trecut de Parlament astăzi în ciuda oponenților care au criticat propunerea, susținând că ar putea afecta libera exprimare și că este utilizată pentru a cenzura implicarea prim-ministrului într-un scandal de miliarde de dolari, scrie Ziarul Financiar.
Propunerea legislativă presupunea 10 ani de închisoare ca pedeapsă, însă guvernul a temperat versiunea finală la șase ani, potrivit Reuters.
Cazurile de fake news vor fi gestionate de un tribunal independent. Cei care încalcă legea pot fi chiar și din afara Malaeziei, atâta timp cât scriu despre această țară sau oamenii din ea.
Legea din Malaezia definește acum știrile false drept „știri, informații, date și rapoarte care sunt cu totul sau doar în parte false”. Termenul de știri acoperă atât texte cât și conținut video sau audio.
Malaezia este prima țară din lume care implementează pedepse grave pentru răspândirea de știri false. La nivel global, majoritatea statelor încearcă să creeze un cadru legislativ pentru a gestiona aceste situații. Anul trecut, Germania a introdus un plan prin care amendează platformele de social media care nu șterg conținuturile ce promovează discursul urii.
Organele de reglementare din Filipine dezbat cum să gestioneze problema fake news în propria țară, dar în februarie acestea susțineau că interzicerea acestora ar fi „neconstituțională”.